Небо  християнський український сайт для батьків і дітей

Четвер, 18.04.2024, 17:02

Мобільна версія сайту Небо

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | Каталог статей | Реєстрація | Вхід

 
 

Головна » Статті » Молитви » Молитви на різні потреби

Молитва мученику Уару про ослаблення вічних мук тих, хто померли нехрещеними

Молитва мученику Уару про ослаблення вічних мук тих, хто померли нехрещеними

Примітка. 
На читання цієї молитви потрібно взяти благословення священика.

Молитва мученику Уару про ослаблення вічних мук тих, хто померли нехрещеними

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ!!!
Залишати записки за упокій і поминати в храмі нехрещених і самогубців НЕ МОЖНА. Лише приватна, домашня молитва допускається і завжди допускалася за нехрещених. Святому Уару можна молитися ЗА нехрещених, але НЕ за самогубців.

Для домашньої келейної молитви за померлих неправославних родичів можна рекомендувати Канон мученику Уару, але читати цей канон у православних храмах і каплицях на громадських богослужіннях і требах заборонено.

Преподобний старець Лев Оптинський, не допускаючи церковної молитви за померлих поза Церквою (самогубців, нехрещених, єретиків), заповів молитися за них келейно так:

«Знайди, Господи, загиблу душу мого батька: якщо можливо це, помилуй. Невідомі долі Твої. Не постав мені в гріх молитву оцю мою, але нехай буде свята воля Твоя».

Бажано це робити під час багатоденних постів, і при цьому часто приступати до сповіді і Причастя. Через можливі спокуси (в тому числі і погіршення здоров'я) не рекомендовано молитися за нехрещених родичів хворим, вагітним і годуючим жінкам, які мають малих немовлят до 4 - 5 років. При виникненні серйозних спокус, краще припинити читання молитви, і покластися на благий промисел Бога.

***

Тропар мученику Уару, глас 4-й

Воїнства святих мученик, бачачи тих, хто страждає законно, показав ти мужньо свою міць. І волею озброївся на пристрасті, і померти бажаючи за Христа, що Він прийняв почесть перемоги твого страждання, Уаре, моли, щоб спаслися душі наші.

Кондак мученику Уару, глас 4

Наслідуючи Христу, мучениче Уаре, Того випивши чашу, і вінцем мук увінчався, і з Ангелами радуєшся, моли безперестанно за душі наші.

Молитва до мученика Уара (українською мовою)

О, святий мучениче Уаре предивний, ревністю за Владику Христа опалений, Небесного Царя ти перед мучителем визнавав, і за Нього охоче ти постраждав, і нині стоїш перед Ним разом з ангелами, і у вишніх радуєшся, і бачиш ясно Святу Трійцю, і світлом Безначального Сяйва насолоджуєшся, згадай муки і наших родичів, які померли у беззаконні, прийми наше прохання, і як невірний рід Клеопатри молитвами своїми від вічних мук ти звільнив, так згадай усіх тих, які непобожно поховані, що померли нехрещеними, поспіши випросити їм позбавлення від вічної темряви, щоб всі ми єдиними устами і єдиним серцем звеличили Премилосердного Творця на віки віків. Амінь.

Церква здавна шанує святого мученика Уара. До його заступництва вдаються, просячи клопотання про здоров'я немовлят і малолітніх дітей, а також особливо просячи полегшення долі душ померлих родичів, які не сподобившилися Святого Хрещення, і немовлят, які померли в утробі матері або під час пологів. Брошура буде корисною для всіх, хто має любов і відвагу піднести молитву Господу за померлих нехрещених родичів і близьких людей.

Святий мученик Уар - молитва, кондак, тропар, житіє

Святий мученик Уар - житіє (†307)

Святий мученик Уар особливо шанований руським народом. До його заступництва вдаються, просячи полегшення долі душ родичів і близьких, які померли в зневірі, не прийняли Святого Хрещення, не пізнали Істинного Бога, відступилися від Божої правди. Крім цього до святого Уара моляться за здоров'я немовлят і малолітніх дітей, а також за немовлят, які померли в утробі матері або під час пологів.

Святий мученик Уар жив за царювання нечестивого римського імператора Максиміана в Олександрії в IV столітті і був воєначальником Тіанської когорти. Віруючи в Істинного Бога, але лякаючись ідолопоклонників, він приховував свою віру. Не маючи мужності відкрито сповідати свою віру під час гонінь, Уар ночами обходив в'язниці, доглядав за мучениками і просив їх молитов.

Одного разу він дізнався, що серед ув'язнених знаходяться сім християнських вчителів-пустельників. Їх катували, а потім зв'язаних кинули в тюремну камеру, де кілька днів морили голодом. Підкупивши сторожів, Уар увійшов у тюрму, звільнив мучеників від кайданів, напоїв і нагодував.

"Помоліться за мене, угодники Божі,- просив він,- і я б хотів постраждати за Христа, але боюся тортур". "Згадай, що сказано в Євангелії,- відповідали мученики.- "Хто зречеться Мене перед людьми, зречуся того і Я перед Отцем Моїм Небесним". Підемо, брате, з нами до Христа мученицьким шляхом – потерпимо разом".

На ранок один із мучеників помер від ран і святий Уар, замість нього поставши перед намісником, сказав, що хоче постраждати з християнами. Його почали катувати: катували, стругали залізними ножами, потім, прибивши до дерева вниз головою, здирали шкіру зі спини, а по животу били суковатими палицями до тих пір, поки нутрощі не випали на землю. Коли святий Уар помер, його тіло витягли з міста і кинули на поживу псам.

Одна благочестива вдова, яку звали Клеопатра, чоловік якої був воєначальником у Єгипті, з сумом дивилася здалеку на страждання святого Уара. Коли його тіло кинули за містом, блаженна Клеопатра вночі таємно принесла його в свій будинок і поховала в спальні. Вона постійно запалювала свічки над гробом святого мученика і гаряче молилася, шануючи його великим посередником і заступником перед Богом.

Коли гоніння припинилося, Клеопатра поїхала в Палестину, в селище Едра. Під виглядом останків свого чоловіка Клеопатра перенесла мощі святого мученика Уара і поклала в стародавній гробниці своїх предків. Щодня ходила вона до гробниці, ставила свічки, здійснювала кадіння, а за її прикладом й інші християни стали вдаватися до молитв святого Уара і отримували біля його гробу зцілення.

Блаженна Клеопатра, бачачи, що багато людей збирається до гробу Уара, вирішила побудувати на його честь храм. На той час її син Іван досяг 17-річного віку. Клеопатра випросила для нього у царя почесну посаду у війську і вирішила, що він почне службу після закінчення будівництва храму. Коли церкву збудували, блаженна Клеопатра закликала єпископів, священиків і ченців, і чесні мощі святого Уара переклали на дорогоцінний одр, а на мощі Клеопатра поклала пояс і військовий одяг, який повинен був незабаром надіти її син. Вона старанно молилася святому Уару, щоб він був помічником її синові і виклопотав для нього у Господа те, що буде Йому завгодно, а синові корисно.

Після освячення храму мощі святого Уара поклали під престолом, на якому здійснили Божественну літургію. Після служби блаженна Клеопатра влаштувала частування для гостей і разом з сином прислуговувала їм. Раптово Іван захворів гарячкою і опівночі помер, залишивши матір у безутішному горі. З плачем Клеопатра кинулася в храм і, припавши до гробниці, стала докоряти святому мученикові: «Ось так ти відплатив мені, угодниче Божий, за те, що стільки потрудилася для тебе! Таку допомогу ти надав мені, коли я покладала на тебе всю свою надію! Хто поховає моє тіло? Краще мені померти, ніж бачити мертвим свого сина. Віддай мені його, або ж і мене негайно візьми звідси, бо мені від гіркої печалі життя стала тягарем».

Від крайньої втоми і великої скорботи Клеопатра заснула прямо біля труни. У сні їй явився святий Уар, який тримав на руках сина. Обидва вони були світлі, як сонце, а одяг був білішим від снігу; на них були золоті пояси та чудові вінки на головах. Побачивши їх, блаженна Клеопатра кинулася до ніг святих, але мученик Уар підняв її і сказав: «О, жінко, що ти скаржишся на мене? Невже ти думаєш, що я забув ті благодіяння, які ти зробила мені? Хіба я не слухаю завжди твоїх молитов і не молюся за тебе Богові? І насамперед я ублагав Бога за родичів твоїх, які не сподобившилися Святого Хрещення, з якими ти поклала мене в гробниці, щоб їм були відпущені гріхи. Потім я взяв на служіння Небесному Царю твого сина. Чи не ти сама благала попросити у Бога для нього те, що Йому завгодно і корисно тобі й синові твоєму? Син твій тепер стоїть перед Престолом Божим і служить Царю Небесному, але, якщо хочеш, щоб він служив царю земному і тимчасовому, візьми його назад». Але отрок, що сидів на руках святого Уара, обійняв його і сказав: «Ні, самовидець мій! Не слухай матері моєї, не позбавляй мене спілкування зі святими». Звертаючись до блаженної Клеопатри, святий Іоанн сказав: «Чого ти плачеш, мати моя? Я зарахований до воїнства Небесного і стою перед Христом разом з Ангелами». Блаженна Клеопатра сказала: «Візьміть же й мене з собою, щоб мені бути з вами». Але святий Уар відповів: «І тут, залишаючись на землі, ти все-таки з нами; іди ж з миром, а потім, коли Господь накаже, прийдемо забрати тебе».

Після цих слів обоє вони стали невидимі. Прийшовши в себе, блаженна Клеопатра відчула невимовну радість і розповіла священикам про видіння. Разом з ними вона з честю поховала свого сина біля гробу святого Уара, вже не плачучи, а радіючи в Господі. Після цього Клеопатра роздала свій маєток нужденним і, відрікшись від світу, стала жити при церкві святого Уара, проводячи день і ніч у пості та молитвах. Щонеділі під час молитви являвся їй святий Уар з її сином.

Провівши сім років у подвигах і вгодивши Богу, блаженна Клеопатра померла в 327 році.

День пам'яті святого мученика Уара – 19 жовтня (1 листопада за новим стилем).

Святий мученик Уар – єдиний християнський святий, який є небесним заступником за нехрещених померлих і немовлят, які померли в утробі матері або під час пологів.
Категорія: Молитви на різні потреби | Додав: Vik (09.11.2017)
Переглядів: 2411 | Теги: за покійних, Уар, молитва, за померлих, за упокій, мученик Уар, за нехрещених, 1 листопада, молитва Уару, молитва за нехрещених | Рейтинг: 0.0/0

Схожі статті:
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Пошук

Меню сайту

Випадкова цитата

Між Небом і Землею - війна.
Віктор Цой

Наше опитування

Ваші пріоритети
Всього відповідей: 256

Друзі сайту

Молитва - могутній засіб спасіння! Вивчення іспанської мови онлайн - українською
Сайт про Мексику
Travel Ukraine В 1 клас - навчальні матеріали для початкової школи

Наша кнопка

Небо - український християнський сайт

Статистика