Небо  християнський український сайт для батьків і дітей

П`ятниця, 19.04.2024, 07:59

Мобільна версія сайту Небо

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | Каталог статей | Реєстрація | Вхід

 
 

Головна » Статті » Духовні питання » Проповіді, науки

Як подолати депресію?
Автор: Рік Уоррен

     Депресія (зневіра, туга, смуток) – одна з найбільших проблем сьогодення. І найгірше те, що з кожним роком цьому хворобливому стану піддається все більше і більше людей. Дехто страждає від депресії час від часу, а є люди, які живуть в такому пригніченому стані постійно. Від цього не застрахований ніхто, навіть святі. Одним з показових прикладів є Ілля.

     Ілля був великим пророком Божим. Впродовж трьох років він звіщав ізраїльтянам волю Божу, творив чудеса і намагався переконати народ навернутися до справжнього Бога. За це його недолюблювала Єзавель, цариця Ізраїлю, що була ідолопоклонницею.  Останньою краплею в чаші її ненависті стало чудо – запалення вогню на горі Кармель. Коли Єзавель доповіли, що Ілля вчинив таке чудо, а її пророки мертві, то вона так розгнівалася, що послала до Іллі гінця зі словами: «Нехай же й мені те боги заподіють та ще причинять, коли я завтра о цій добі не зроблю з твоїм життям те, що ти зробив із життям кожного з них» (І Цар 19, 2). Тобто вона ладна була вмерти сама, лише, щоб не залишити Іллю в живих.

     Ілля, який три роки безстрашно проповідував, незважаючи на переслідування, злякався цих погроз і втік до пустелі. Він був настільки пригніченим, що бажав собі смерті: «Буде з мене! Тепер, Господи, візьми мою душу, бо я не ліпший від моїх батьків» (І Цар 19, 3-5).


Вам знайома така депресія?

     Звичайно в Іллі були всі передумови для депресії – він був фізично виснаженим, а до того ж переживав усю палітру депресивних почуттів: страх, образу, провину, гнів, самотність і тривогу. Але Бог говорить: «Ілля був чоловік такий самий, як ми» (Як 5, 17). У нього були такі самі проблеми, в тому числі проблема депресії.

     Отже, Біблія говорить, що Ілля був таким пригніченим, що життя було йому немиле. Чому ми доводимо себе до такого стану? Інколи через складні життєві обставини, але частіше через неправильний спосіб мислення. Вчені довели, що наші емоції залежать від наших думок.

     Якщо ви налаштовані негативно, то будете відчувати себе пригніченим. Ваші емоції залежать від того, як ви сприймаєте життя. Якщо ваше бачення життя негативне, то у вас постійно буде поганий настрій.

     Якщо ви хочете позбутися негативних емоцій, то мусите змінити свій спосіб мислення. В Біблії сказано «перемінюйтесь обновленням вашого розуму» (Рим 12,2). Щоб подолати депресію, ви мусите змінити свій підхід до життя. Тому Ісус говорить «і спізнаєте правду, і правда визволить вас» (Йо 8, 32). Якщо ви дивитеся на речі під правильним кутом, то депресія вам не загрожує. Отже, для того, щоб позбутися поганого настрою, ви мусите змінити свій спосіб мислення. Давайте поглянемо на кілька способів, як цього досягнути.


Не звертайте з вірного шляху

Зосередьтеся на фактах, а не на почуттях

     Чому Ілля дійшов до депресії? Бо він звернув з правильної дороги і піддався певним спокусам. Перша знаходиться в першій книзі Царів 19, 3-4: «Злякавсь Ілля, встав та й пішов звідти, щоб рятувати своє життя… прийшов та й сів під ялівцем і почав просити собі смерти, кажучи: «Буде з мене! Тепер, Господи, візьми мою душу, бо я не ліпший від моїх батьків».

     Яка була його перша помилка? Ми всі її робимо: зациклення на своїх почуттях, замість того, щоб проаналізувати факти. В депресії ми втрачаємо здатність тверезо мислити і починаємо керуватися своїми емоціями. Під впливом своїх емоцій Ілля почав думати, що він повний невдаха, «не ліпший від батьків». «Лише такий боягуз, як я, міг отак накивати п’ятами», - докоряв він собі. Отже, Ілля дійшов висновку, що він невдаха лише на підставі хвилинної слабкості – страху.

     Якщо ви берете за мірило істини свої почуття, тобто керуєтеся лише емоціями, це ні до чого доброго не приведе. Це давно зауважили люди, які працюють на сцені, зокрема актори, музиканти і спортсмени. Вони зізнаються, що часто після виступу їм здається, що це був повний провал. Але вони розуміють, що це їм лише здається, що це їхні особисті відчуття. А відчуття – не факти, вони можуть бути оманливими.

     Наприклад, коли минуло вже кілька тижнів після нашого з Кей весілля, я прокинувся одного ранку і сказав їй: «Ти знаєш, люба, я не відчуваю себе жонатим чоловіком». У відповідь я почув: «Ну і що, це не змінює того факту, що ти ним є!» Так само я можу не завжди відчувати, що Бог біля мене, але це не означає, що Він мене покинув. Я можу не завжди відчувати себе християнином, хоча я залишаюся ним. Тож оскільки наші відчуття оманливі, на них не можна покладатися. Інакше ми будемо вважати себе невдахами після першої ліпшої невдачі, забуваючи про те, що всі помиляються.

     Ви також можете піддатися поширеному переконанню, ніби емоційність є корисною для вашої психіки. Таку думку відстоюють більшість сучасних психологів. Звичайно, тримати свої емоції в собі є шкідливо, проте будьте пильними. Пам’ятайте про те, що почуття оманливі, а тому шукайте істину, яка визволить вас (Йо 8, 32).


Не порівнюйте себе з іншими

     Друга помилка, якої допустився Ілля, знаходиться в його молитві: «Буде з мене! Тепер, Господи, візьми мою душу, бо я не ліпший від моїх батьків» (І Царі 19, 4). Ще одна причина нашої депресії – порівняння себе з іншими. Більшість з нас думає, що якщо б ми були такими, як хтось інший, то вже давно були б щасливими.

     Коли ми починаємо порівнювати себе з іншими, то самі напрошуємося на неприємності. Біблія каже, що це нерозумно і шкідливо. (ІІ Кор 10,12). По-перше, ми не можемо порівнювати себе з іншими, бо кожна людина унікальна і неповторна. А якщо ви вважаєте себе гіршим за інших, то депресія не за горами. По-друге, всі наші порівняння необ’єктивні, бо ми не знаємо іншу людину досконало. Ми схильні порівнювати свої недоліки з перевагами інших, забуваючи, що і в них є свої слабкі сторони. Коли порівняння не на нашу користь, ми починаємо картати себе і самі від цього мучимося. Самокритика – річ корисна, але в міру. Визнайте свою недосконалість і просто будьте собою. Це все, чого від вас хоче Бог.


Не беріть на себе гріхи світу

     Третя помилка Іллі в тому, що він звинувачував себе за те, в чому не було його вини. Ілля сказав: «Я палаю горливістю за Господа, Бога сил, бо сини  Ізраїля покинули завіт твій, жертовники твої поруйнували й пророків твоїх вістрями повбивали» (І Цар 19, 10). Його слова означали: «Я трудився в поті чола цілих три роки, але вони не навернулися. Я так старався, а вони зовсім не змінилися».

     Взявши на себе відповідальність за цілий народ, Ілля отримав занадто важкий тягар. Він сам створив собі проблему на рівному місці. Якщо ви так робите, то завжди будете в депресії. Ви самі до цього доводите, коли звинувачуєте себе за чужі помилки і берете на себе відповідальність, якої Бог ніколи не збирався вам давати.

     Якщо ви маєте звичку допомагати людям, то рано чи пізно зрозумієте, що люди не завжди це цінують. Ви не можете передбачити, як відреагують ваші діти, друзі, чоловік/дружина чи ваші співробітники. Всі люди різні, тому ви не можете брати на себе відповідальність за їхню реакцію.

     Так само ви не можете брати на себе відповідальність за вчинки інших людей. Така непосильна ноша лише пригнічує і веде до депресії. Змиріться з тим, що ви не можете приймати рішення за інших людей. Ви можете якось вплинути на це, але останнє слово завжди за ними. Тож не переймайтесь тим, що ви не можете змінити.


Не робіть з мухи слона

     Четверта помилка Іллі полягала в тому, що він перебільшував негатив. Він сказав: «Зоставсь я один, та вони намагаються й мене звести зі світу» (І Цар 19, 10). Під впливом погроз цариці Єзавелі він почав думати, що всі проти нього. Насправді це було не так і якби Ілля добре подумав замість того, щоб зациклюватися на своїх почуттях, то зрозумів би, що ніхто й не думає його вбивати. Якби Єзавель дійсно хотіла вбити Іллю, то вона зробила б це без попередження!

     Єзавелі було невигідно вбивати Іллю. Вона розуміла, який вплив він має на свій народ. Якби Іллю вбили, то він би став мучеником, а народ би повстав. Крім того, вона напевно побоювалася кари Божої за вбивство Його пророка. Отже, Єзавель дозволила Іллі втекти до пустелі, бо насправді не збиралася його вбивати. Вона лише хотіла виставити його боягузом перед народом.

     Але Ілля не подумав про це. Він просто втік. Йому здавалося, що «зоставсь він один», хоча в Біблії сказано, що крім Іллі, в Ізраїлі залишилось ще сім тисяч пророків, які не піддалися ідолопоклонству (І Цар 19, 18). Коли ми в депресії, то поводимося як Ілля. Ми перебільшуємо наші труднощі і думаємо, що все пропало.

     А коли все здається так погано, ми починаємо принижувати себе. Коли ми помиляємося, то звемо себе невдахою, коли спіткнемося – незграбою, а коли об’їмося – свинею. Принижуючи себе, ми усугубляємо проблему і втрачаємо бажання що-небудь виправити. Тому цього не варто робити.


Вирішуємо проблеми по-божому

Як Бог вивів Іллю з депресії? Це відбулося в чотири етапи, які повинен пройти кожен з нас.

Задовольніть свої фізичні потреби

     Спочатку Ілля подбав про свої фізичні потреби. Ми читаємо, що Ілля ліг спати: «Він ліг та й заснув під ялівцем. Аж ось торкнув його ангел і сказав йому: «Вставай, їж!» дивиться він, аж у головах у нього печений на камені корж і жбан з водою. З’їв він, напився та й ліг знов спати» (І Цар 19, 5-6). Далі ангел прийшов вдруге і сказав: «Уставай та їж, бо далека тобі дорога» (І Цар 19, 7). Отже, він втамував свій голод, свою спрагу і набрався сил.

     Зауважте, як делікатно Бог поводився зі своїм пророком. Він не лаяв Іллю: «Ти боягузе! Скільки будеш переховуватися в пустелі?» Бог не осуджував і не звинувачував його. Бог дав йому лише їжу і відпочинок. Відправною точкою одужання стало відновлення сил, адже коли ми тілесно й емоційно виснажені, то стаємо піддатливі до депресії. Тож першим кроком до її подолання має стати ваше нормальне самопочуття. Займіться своїм здоров’ям, адже воно значною мірою впливає на ваш настрій протягом дня. Може вам потрібно переглянути свій раціон, зайнятися спортом чи просто виспатися. Деколи повноцінний сон творить дива.


Довірте свої розчарування Богу

     Якщо ви хочете позбутися депресії, то наступним кроком має стати відверта розмова з Богом. Відновивши сили, Ілля пробув у дорозі сорок днів, а тоді знайшов печеру і ночував там. Зранку Господь запитав його: «Чого ти тут, Іллє?» Ілля ж відповів: «Я палаю горливістю за Господа, Бога сил, бо сини Ізраїля покинули завіт твій, жертовники твої поруйнували й пророків твоїх вістрями повбивали. Зоставсь я один, та вони намагаються й мене звести зі світу» (І Царі 19,10). Таким чином, Ілля зміг вилити душу, а Бог терпляче вислухав усі його причитання, звинувачення і скарги.

     Цим Бог ніби говорить: «Коли щось непокоїть тебе, поділися зі мною. Я завжди тебе вислухаю і зрозумію». Людина потребує того, щоб її вислухали, особливо, коли щось її пригнічує. Їй потрібно комусь виговоритися і поділитися всім, що лежить на серці.

     В Іллі на серці лежало багато всього. Його мучило цілих шість почуттів. Спочатку він злякався (стих 3). Далі він відчув образу і засумнівався в собі: «Буде з мене! Тепер, Господи, візьми мою душу, бо я не ліпший від моїх батьків» (стих 4). Він злився, що всі його зусилля виявились марними і відчуваввину. Він був самотнім аж до відчаю: «Вони намагаються й мене звести зі світу» (стих 10). А ще він хвилювався. Коли ви переживаєте одночасно страх, образу, провину, гнів, самотність і тривогу, то це всі передумови для депресії.

     На прикладі Іллі Бог показує, що допомагає людині в депресії – просто виплеснути свої почуття назовні. Поділіться з Богом наболілим і вам стане легше. Крім того, це вже половина справи для того, щоб подолати депресію.


Поновіть спілкування з Богом

     Третій крок для подолання депресії це відновлення спілкування з Богом. Бог сказав Іллі: «Вийди, встань на горі перед Господом» (І Цар 19, 11). Далі подув сильний вітер, який розривав гори і трощив скелі, але у вітрі не було Господа. Після того, як вітер вщух, почався землетрус, але й тут не було Господа. На зміну землетрусу прийшла пожежа, але й там не було Господа. Після того як все вщухло, Ілля почув легенький вітерець і затулив обличчя плащем. Він знав, що це Господь, а тому вийшов і став при вході до печери (стихи 11-13)

     Бог не потребує видовищ для того, щоб нагадати людині про себе. Ілля почув Бога у легенькому, тихенькому вітерці. Навіть сьогодні Бог промовляє до нас в тиші і спокої – а не через помпезну демонстрацію вогню чи сили. Якщо у вас депресія, візьміть Біблію і підіть у безлюдне, тихе місце, наприклад кудись на природу. Сядьте і читайте Біблію наодинці з Богом. Просто дозвольте Богові любити вас і промовляти до вас. Дозвольте Йому задовольнити ваші потреби і відчуйте Його присутність. Спілкування з Богом – це найкращий антидепресант.


Скеруйте своє життя в нове русло

     Четвертий лік для подолання депресії це дозволити Богові спрямувати ваше життя в нове русло. Господь сказав Іллі: «Іди, вернися своєю дорогою до Дамаської пустині, і там я маю для тебе справу» (див стих 15). Бог доручив Іллі нове завдання – тобто зайняв його чимось, що відволікає від негативних думок. Знайдіть чим себе зайняти. Замість того, щоб сидіти і жаліти себе, озирніться навколо і займіться потребами інших людей. Цим ви допоможете не тільки їм, але й собі. Людина за своєю природою потребує інших людей і повинна зректися саму себе заради інших: «Хто погубить своє життя, той його знайде» (див Мт 16, 25). Почніть допомагати іншим людям.

     Коли ж ви сидите і жалієте себе, то починаєте думати, що Бог у вас розчарувався. Але ви не можете розчарувати Бога і я поясню чому. Справа в тому, що Бог знає вас, як свої п’ять пальців. Він знає, чого від вас чекати, тож Він не має чого розчаровуватися. Бог знає, що ви недосконалі і знає чому ви чините так, а не інакше. Тому незалежно від того, що ви натворили – Бог не розчарується у вас. Якщо ви дозволите, то Бог підтримає вас і допоможе все почати з початку. Дозвольте Богові спрямувати ваше життя в нове русло і показати вам нову ціль.

     Для цього довіртеся Ісусові Христові. Він хоче витягнути вас з депресії і допоможе вам змінитися. Досить залежати від своїх емоцій. Ви можете опанувати їх за допомогою правильного мислення.  Тоді ви зможете позбутися таких хворобливих думок, як: «якщо хтось критикує мене, значить я нічого не вартую»; «щоб реалізуватися в житті, всі мають любити і приймати мене»; «я не можу визнати своїх слабкостей; або я досконалий, або невдаха».

     Такі думки ведуть до депресії. Ісус недаремно сказав: «Пізнайте істину і істина визволить вас!» (Йо 8, 32). Пізнайте Ісуса і ви звільнитесь від депресії.


Ви можете змінитися

     Повірте в те, що ви можете змінитися. Розпочати варто з налагодження близьких стосунків з Христом. Ви станете тими, кого Біблія називає «народженими вдруге». Христос не звільнить вас від депресії негайно, але Він дасть вам сили, щоб це зробити. Він хоче стати невід’ємною частиною вашого життя і якщо ви дозволите, Він допоможе вам. Моліться, щоб Він дав вам нову ціль і новий сенс життя. Ви маєте мати якусь вищу мету, ніж жити заради себе. Люди, які живуть заради себе, неминуче попадають в депресію. Але якщо ви будете жити заради Ісуса Христа, Сина всемогутнього Бога, то забудете, що таке депресія.

Не словом, а ділом

1. Які з помилок Іллі вам властиві?

2. Що потрібно вам для покращення власного самопочуття? 


Джерело:

http://www.livingrosary.org.ua/saviorway/items/jak-podolati-depresiju.html

Категорія: Проповіді, науки | Додав: Vik (30.03.2013)
Переглядів: 3741 | Теги: туга, святий, депресія, подолати, зневіра, смуток, Ілля, як, Пророк, християнина | Рейтинг: 0.0/0

Схожі статті:
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Пошук

Меню сайту

Випадкова цитата

Смерть вартує того, щоб жити, а любов вартує того, щоб чекати.
Віктор Цой

Наше опитування

Ваші пріоритети
Всього відповідей: 256

Друзі сайту

Молитва - могутній засіб спасіння! Вивчення іспанської мови онлайн - українською
Сайт про Мексику
Travel Ukraine В 1 клас - навчальні матеріали для початкової школи

Наша кнопка

Небо - український християнський сайт

Статистика