Небо  християнський український сайт для батьків і дітей

Четвер, 25.04.2024, 11:34

Мобільна версія сайту Небо

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | Каталог статей | Реєстрація | Вхід

 
 

Головна » Статті » Духовні питання » Проповіді, науки

"Благородне прокляття". Святий Паїсій Святогорець

"Благородне прокляття". Святий Паїсій Святогорець


- Герондо, а чи правильно, коли кривдять, говорити про кривдника: "Бог йому віддасть за його зло"?

Святий Паїсій Святогорець
- Той, хто так говорить, робить себе посміховиськом лукавого. Така людина не розуміє, що, кажучи так, вона "благородно" проклинає інших. Дехто каже про себе, що вони люди чуйні, мають любов і душевну тонкість і терплять несправедливості, які роблять їм інші. Але разом з тим вони говорять про тих, хто їх ображає: "Нехай Господь їм віддасть за їх зло".
 
У цьому житті всі люди здають іспити, щоб перейти в інше, вічне життя - в рай. Помисел каже мені, що таке "благородне прокляття" знаходиться нижче духовного прохідного балу і християнину воно недозволено. Адже Христос не вчив нас любові такого роду. "Отче, відпусти їм, бо не відають, що творять" [Лк. 23, 34.] - ось якої любові вчить Він. А крім того, краще благословення з усіх, це коли нас незаслужено проклинають, і ми мовчки, з добротою це приймаємо.

Якщо люди поверхневі або лукаві - ті, хто мають злобу і перекручують істину, - обмовлять нас чи вчинять з нами несправедливо, постараємося, якщо можемо, не шукати собі виправдання в тому випадку, коли несправедливість стосується особисто нас. І слів: "Нехай Господь їм віддасть" - говорити не будемо, тому що це теж прокляття. Добре, якщо ми від усього серця пробачимо наших кривдників, попросимо Бога зміцнити нас понести тягар наклепу і будемо, наскільки можливо непомітно продовжувати духовне життя.
 
І нехай ті, чиїм типіконом є осуд інших, чинять з нами несправедливо - адже таким чином вони невтомно готують нам золоті вінки для істинного життя. Звичайно, люди, які живуть з Богом, ніколи не проклинають інших, тому що в них немає злості, але лише доброта. Зло, яким кидають в цих освячених людей інші, освячується - яким би воно не було. А самі живуть з Богом при цьому переживають велику, невидиму іншим радість.
 

Хвороби і нещасні випадки, що відбуваються від прокльону

Багато хвороб, причини яких не можуть знайти лікарі, можливо, походять від прокляття. А лікарі що - хіба вони знайдуть прокляття? Якось раз до мене в келію принесли одного паралізованого. Вимахнув здоровенний дядько, а не міг сидіти! Його тулуб не гнувся, був як дерев'яний. Один чоловік ніс його на спині, а інший підтримував ззаду. Я поставив нещасному два пенька, і він так-сяк на них влаштувався. Його супутники сказали мені, що він знаходиться в такому стані з п'ятнадцятирічного віку і мучиться ось уже вісімнадцять років. "Але хіба таке може трапитися ні з того ні з сього? - подумав я. Бути такого не може, тут прихована якась причина".

Я почав розпитувати і дізнався, що цього юнака хтось прокляв. Що ж трапилося? А ось що: якось він їхав до школи, сів в автобус і розвалився на сидінні. На одній зупинці в автобус увійшли літній священик і один дідок і встали біля нього. "Встань, - сказав йому хтось, - поступися місцем старшим". А він, не звертаючи ні на кого уваги, розвалився ще більше. Тоді той, що стояв поруч, дідок сказав йому: "Ось таким витягнутим і залишишся назавжди - не зможеш сидіти". І це прокляття подіяло.
 
Бачиш як - юнак-то був з нахабством. "А чого я, - каже, - буду вставати? Я за своє місце заплатив". Так, але ж і інший теж заплатив. Стоїть людина літня, шановна, а ти - п'ятнадцятирічний юнак - розсівся. "Ось від цього-то все і сталося, - сказав я йому. - Щоб стати здоровим, постарайся покаятися. Тобі потрібно покаяння". І як тільки нещасний зрозумів і усвідомив свою провину, він відразу ж став здоровий.

А скільки нинішніх бід походить від прокляття, від обурення! Знайте: якщо в якійсь родині багато хто вмирає або гине вся родина, то причина цього або в несправедливості, або в чаклунстві, або в проклятті. У одного батька був син, який раз у раз йшов з дому і швендяв невідомо де. Одного разу батько в нападі роздратування сказав йому: "Ти у мене доходишся - прийдеш раз і назавжди!" І ось в той же самий вечір, коли хлопчина повертався додому, прямо навпроти їхнього під'їзду його на смерть збила машина. Він як упав, так і залишився лежати, потім друзі взяли його тіло і принесли додому.
 
Після того його батько приїхав на Святу Гору і прийшов до мене в келію. Він плакав і говорив: "Моя дитина убилася прямо на порозі мого будинку". Почав розповідати, а потім каже: "Я йому перед цим сказав дещо". - "Що ж ти йому сказав?" - "Він гуляв по ночах невідомо де, я розгнівався і сказав йому: "Ти у мене прийдеш раз і назавжди!" Може бути, що від цього і сталася біда?" - "Ну а від чого ж ще? - Відповів я. - Постарайся покаятися, посповідатися". Бачите як: ти, каже, на цей раз прийдеш раз і назавжди, і дитину приносять мертвою. А батько давай потім волосся на собі рвати та плакати...

Категорія: Проповіді, науки | Додав: Vik (26.04.2016)
Переглядів: 1573 | Теги: акафіст вигнання бісів, прокльони, Паїсій Святогорець, повчання, святий, Паїсій, прокляття | Рейтинг: 0.0/0

Схожі статті:
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Пошук

Меню сайту

Випадкова цитата

Життя - це те, що з вами стається саме тоді, коли у вас зовсім інші плани.
Джон Леннон

Наше опитування

Ваші пріоритети
Всього відповідей: 256

Друзі сайту

Молитва - могутній засіб спасіння! Вивчення іспанської мови онлайн - українською
Сайт про Мексику
Travel Ukraine В 1 клас - навчальні матеріали для початкової школи

Наша кнопка

Небо - український християнський сайт

Статистика